Saturday, April 13, 2013

RESIPI SEMASA PANTANG – AYAM




RESIPI SEMASA PANTANG – AYAM

Ayam yang boleh dimakan semasa pantang ialah:
- ayam hitam
- ayam didik
- ayam selasih
- ayam kampung

Ayam biasa tidak digalakkan untuk mengelakkan gatal.


AYAM HALIA KUKUS

Bahannya:
Isi ayam tanpa lemak (lebih elok ayam kampung)
4 ulas bawang putih
2 inci halia
3 ulas bawang merah
Lada hitam yang ditumbuk/lada sulah
Garam
sedikit serbuk perasa (kalau mahu)
1 sudu besar minyak bijan

Caranya:
1. Sediakan periuk kukus, masak air dahulu.
2. Tumbuk bawang putih, bawang merah dan halia
3. Perapkan ayam tadi dengan bahan tumbuk, lada hitam, garam dan serbuk perasa.
4. Bubuh minyak bijan dan gaul rata.
5. Akhir sekali kukus sehingga ayam masak.
6. Elok dimakan ketika panas.


AYAM MASAK KERING

Bahannya:
200 ml air
3 – 5 helai daun pegaga – dihiris
3 ulas bawang kecil – dihiris
2 ketul ayam (sederhana besar)
Seketul halia – dimayang halus
½ sudu teh serbuk lada hitam
½ sudu teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa

Caranya:
1. Masak kesemua bahan dan kacau rata sehingga mendidih.
2. Perlahankan api dan tunggu sehingga kuah pekat atau kering (mengikut suka).
3. Hidangkan ketika masih panas.


SUP AYAM

Bahannya:
½ kg ayam di buang kulit
3 Ulas bawang merah di hiris
4 Ulas bawang putih di hiris
1 inci halia di pecah-pecahkan atau di hiris
Kulit kayu manis
½ sudu teh lada hitam
Buah pelaga
Bunga lawang
Daun sup di hiris
Daun bawang di hiris
Sedikit garam

Caranya:
1. Masukkan kesemua bahan dan di masak sehingga mendidih
2. Campurkan daun sop dan daun bawang untuk penambah selera.


SUP AYAM

Bahan A
1 kg ayam – dicuci dan ditoskan
1 bunjut rempah sup tulang
3 bji kentang – dibelah dua

Bahan A - Di Tumis
2 batang kulit kayu manis
1 biji bawang besar – dihiris
5 biji cengkih
3 biji bunga lawang
4 biji buah pelaga

Bahan B - Di tumbuk
2 sm halia
1 sudu makan lada hitam
5 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
Sedikit minyak
Garam secukup rasa
Bawang goreng, daun sup dan daun bawang – untuk ditabur

Caranya:
1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang hingga kuning.
2. Masukkan kesemua bahan A dan kacau.
3. Masukkan pula bahan B dan tumis hingga garing.
4. Setelah garing, masukkan bunjut sup.
5. Kacau dan masukkan air, kentang dan garam.
6. Masukkan ayam yang telah dibersihkan
7. Didihkan atas api kecil dan bertutup hingga ayam empuk.
8. Tambah air jika perlu.
9. Kemudian masukkan separuh bawang goreng.
10. Akhir sekali masukkan sedikit hirisan saun sup.
11. Ketika menghidang, taburkan bawang goreng, daun sup dan daun bawang.


SUP AYAM BETIK MUDA

Bahan A
500 gm ayam – di potong kecil
200 gm betik muda – di hiris
1 biji tomato – di belah 4
2 sudu besar jus limau
2 helai daun selasih
Garam secukup rasa.

Bahan B
800 ml air
20 gm lengkuas – di hiris halus
20 gm halia – di hiris halus
2 ulas bawang besar – di hiris halus
6 ulas bawang putih – di hiris halus
2 biji cili padi – di ketuk
1 helai daun limau purut.

Caranya:
1. Masukkan semua bahan B dan rebus hingga mendidih.
2. Masukkan ayam, jus limau, daun selasih, betik dan garam.
3. Masak hingga daging empuk.
4. Masukkan tomato.
5. Biarkan mendidih selama 10 minit lagi.


ISI AYAM GORENG HALIA DAN BIJAN

Bahannya:
isi ayam
halia - dihiris
bijan - disangai / digoreng tanpa minyak

Caranya:
1. Tumiskan halia yg dihiris dengan sedikit minyak dan masukkan isi ayam.
2. Setelah isi ayam dah masak, masukkan pula garam & akhir sekali bijan yg telah disangai.


AYAM MASAK BIJAN

Bahannya:
1/2 ekor ayam di buang kulit- di potong dan di bersihkan
4cm halia tua - di hiris
3 sudu makan minyak bijan
1/2 sudu makan kicap manis
Sedikit garam
Air secukupnya

Caranya:
1. Panaskan minyak bijan.
2. Tumiskan halia sehingga berbau harum.
3. Masukkan ayam dan di kacau hingga rata.
4. Tutup kuali dan masak ayam selama 20 minit dengan api yang kecil.
5. Tuangkan sedkit air supaya tidak terlalu kering.
6. Akhir sekali masukkan kicap dan di kacau rata.
7. Bila ayam masak tutupkan api.
8. Tambah garam jika perlu.


AYAM KUKUS CUKA

Bahan A (diperap sebelum dikukus)
8 potong ayam
4 ulas bawang putih – ditumbuk
1 cm halia – ditumbuk
Garam secukupnya

Bahan B
3 sudu makan cuka
30 gm ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih

Caranya:
1. Lumurkan ayam dengan bawang putih, halia dan garam.
2. Perap ayam selama ½ jam.
3. Kemudian kukus hingga masak.
4. Tuangkan cuka.
5. Tabur ke semua bahan B ke atas ayam.
6. Kukus sekejap lagi.
7. Boleh dihidangkan.


AYAM MASAK HALIA

Bahannya:
Halia Muda – Di hiris
Sos Tiram
Lada Hitam – Di tumbuk kasar
Daun Bawang

Caranya:
1. Tumis Halia hingga kuning
2. Masukkan Ayam
3. Masukkan sedikit Air
4. Biar hingga ayam masak
5. Masukkan lada hitam yang telah di tumbuk kasar
6. Masukkan sos Tiram
7. Masukkan sedikit air
8. Masukkan daun bawang


AYAM GORENG LADA HITAM (Marinated)

Bahannya:
Ayam
1 biji bawang besar – di hiris bulat

Bahan Perap
Lada hitam secukup rasa
Halia – di kisar
Bawang besar- di kisar
Bawang putih – di kisar
Sos Cili/Cili mesin – di kisar
Sos tomato
Sos tiram
Kicap pekat
Garam/serbuk perasa

Caranya:
1. Perapkan ayam bersama halia, bawang putih dan bawang besar yang telah dikisar. Termasuk bahan sos terlibat.
2. Panaskan minyak, masukkan ayam bersama bahan perap
3. Tambahkan air mengikut keperluan bagi memastikan ayam masak
4. Setelah masak, boleh ditambah dengan garam dan serbuk
5. Perasa mengikut keperluan dan juga hirisan bawang besar.


AYAM LADA HITAM MADU

Bahannya
1 ekor ayam, potong-potong
5 ulas bawang putih, cincang kasar
1 biji bawang merah, potong setengah lingkaran
1 buah cili merah, potong panjang
6 sendok makan madu
3 sendok makan sos tiram
1 sendok makan kicap manis
¼ sendok the garam
2 sendok the lada hitam, tumbuk kasar
350 cc air
1 batang daun bawang, potong dadu
Minyak goreng secukupnya


Caranya:
1. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga harum.
2. Masukkan cili merah, gaul rata.
3. Masukkan ayam, madu, sos tiram, kicap manis, garam, lada hitam. Gaul rata.
4. Tuang air, masak hingga kuah pekat
5. Masukkan daun bawang, gaul rata dan angkat
6. Hidangkan


AYAM GORENG KUNYIT

Bahannya
Ayam
1 biji bawang besar – di hiris bulat
½ biji cili merah – di potong serong
½ biji cili hijau – di potong serong
½ sudu besar serbuk kunyit
Garam secukup rasa.
Air secukupnya.
Minyak masak

Caranya:
1. Perap ayam dgn serbuk kunyit dan garam selama 20 minit.
2. Masukkan ayam ke dalam kuali bersama sedikit minyak dan air.
3. Rebus ayam hingga empuk.
4. Masukkan bawang besar, cili merah dan hijau.
5. Kacau sekata.


AYAM PANGGANG

Bahannya
1 ekor ayam kampung (dipotong empat)
Sejambak daun salad
2 biji lemon
2 biji cili merah
2 biji limau purut
1 jambak batang serai
1 cawan minyak masak

Caranya:
1. Bersihkan ayam terlebih dahulu.
2. Bakarkan dengan menggunakan kayu arang, selama kira-kira 20 minit.
3. Renjiskan minyak menggunakan serai sewaktu sedang membakar ayam.
4. Balik-balikkan, sebelum boleh dihidang di atas pinggan bersama daun salad, lemon, cili merah.
5. Perahkan limau nipis ke atas ayam panggang untuk menambahkan keenakan rasanya.


AYAM PANGGANG SELERA PANTANG

Bahannya
223 gm ayam
1 batang serai - ditumbuk
1 sudu kecil jintan manis - ditumbuk
½ sudu kecil jintan putih - ditumbuk
1 cm lengkuas - ditumbuk
1 cm kunyit hidup - ditumbuk
1 cm halia – ditumbuk
4 ulas bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
Sedikit garam
1 keping asam gelugur
½ cawan air

Caranya:
1. Bersihkan ayam,
2. Lumur dengan garam dan sedikit campuran bawang merah, bawang putih, halia dan kunyit hidup yang telah ditumbuk tadi.
3. Panggang hingga masak menggunakan ketuhar atau dapur arang.
4. Apabila masak, ketuk-ketuk sedikit menggunakan bahagian leper pisau agar isinya pecah-pecah sedikit


Bahan kuah masuk hingga ke dalam isi.
1. Panaskan sedikit minyak, tumis campuran bawang tumbuk hingga wangi masuklah pula campuran jintan tumbuk kacau hingga garing.
2. Tuangkan air dan masukkan asam gelugur serta garam.
3. Didihkan hingga kuah separuh kering,
4. Masukkan ayam dan balik-balikkan sebentar hingga ayam berpalut dengan bahan tumis tadi.
5. Hidangkan dengan nasi panas.



AYAM PANGGANG PEDAS MADU

Bahannya

BAHAN A
1/2 biji bawah besar
3 ulas bawang putih
4 tangkai cili api (sesedap rasa)
1 cm halia

BAHAN B
4 sudu besar madu lebah (tambah lebih jika mahu lebih manis)
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap pekat manis
1/2 ekor ayam


Caranya:
1. Kisar bahan A sehingga hancur
2. Kemudian perap ayam dengan bahan A yg telah dikisar serta madu, kicap dan sos tiram.
3. Jika ada banyak masa peraplah ayam dengan lebih lama.
4. Panggang selama 45 minit dengan suhu 400 F.

Tambahan:
Kuantiti Bahan A dan bahan B boleh diubahsuai mengikut selera.


KERABU AYAM PANGGANG

Bahannya
250 gm ayam (bahagian dada)
2 sudu besar minyak zaitun
30 gm lobak merah (diparut panjang)
50 gm tauge (dicelur)
Lada hitam
Garam

Bahan untuk sos:
2 biji limau nipis (diambil jusnya)
2 ulas bawang putih (dicincang)
Gula pasir

Bahan dimayang:
2 batang serai
1 kuntum bunga kantan
4 biji cili merah
30 gm daun salad
10 gm daun ketumbar


Caranya:
1. Bersihkan ayam dan perap dengan bahan perapan selama 30 minit.
2. Kemudian bakar hingga masak.
3. Campurkan serai, bunga kantan, cili merah, daun salad, lobak merah, taugeh dan daun ketumbar.
4. Gaul bahan ini ke dalam bahan sos.
5. Sesuaikan rasa dan hidangkan bersama ayam.


AYAM BAKAR ENAK

Bahannya
3 camca besar minyak masak
Sedikit garam
1 ekor ayam
1 camca besar perahan limau nipis
500 ml santan daripada 1 biji kelapa

Bahan dikisar:
8 biji cili merah
2 batang serai
1 cm kunyit
8 biji bawang merah

Disangrai dan ditumbuk:
1 camca teh jintan putih
1 camca teh lada hitam
4 biji buah keras (pilihan)


Caranya:
1. Panaskan minyak
2. Tumis bahan kisar dan bahan tumbuk sehingga wangi. Angkat.
3. Lumurkan garam dan separuh bahan tumis tadi pada bahagian luar dan dalam ayam.
4. Letak ayam di dalam bekas tahan panas.
5. Campur perahan limau dan santan, tuang ke atas ayam.
6. Tutup bekas dengan foil dan bakar pada suhu 200 darjah 1 1/2 jam atau sehingga masak.
7. Ketika menghidang, tuang baki bahan tumis tadi pada paha ayam.

Sumber:Kelab Ibu Ibu Bersalin Dan Berpantang

No comments:

Post a Comment